Слух

Сучасні технології зробили наше життя гучнішим, ніж будь-коли. Тривале використання навушників, відеоігри, шум вуличного руху, надмірно гучні концерти… - усе це є надлишковим шумом, який впливає на людину. Оскільки понад 90% молоді користуються навушниками щодня, то саме ця вікова категорія частіше страждає від погіршення / втрати слуху.

Людське вухо можна розділити на три досить чіткі компоненти відповідно до анатомічного положення та функції: зовнішнє вухо , яке відповідає за збір звукової енергії та направлення її до барабанної перетинки; середнє вухо , яке виконує роль механічного трансформатора; і внутрішнє вухо , де розташовані слухові рецептори (волоскові клітини).


Втрата слуху – це проблема літніх людей, чи не так? Шум, а не вік, є основною причиною втрати слуху. У той час як проблеми зі слухом є поширеними серед людей похилого віку, шкода від повсякденного шуму зростає серед молоді. Останнє дослідження, проведене Центрами з контролю та профілактики захворювань, показує, що близько 40 мільйонів американців віком від 20 до 69 років мають ушкодження слуху через повсякденний гучний шум, включаючи інтенсивний рух транспорту, галасливі ресторани, рок-концерти, спортивні заходи та гучну музику через навушники.

Серед 12-19-річних, за оцінками дослідників, приблизно 17 відсотків мають ознаки спричиненої шумом втрати слуху на одне або обидва вуха.

Гірше того, багато хто навіть не усвідомлюють, що їхній слух постраждав. Під час аналізу понад 3500 тестів слуху, кожен четвертий дорослий стверджував, що його слух був нормальний, і не повідомили про відсутність шуму, пов’язаного з роботою, однак тести показали, що вони вже мають втрату слуху, спричинену шумом. Сара Сідловскі, аудіологічний директор програми слухових імплантатів у клініці Клівленда, формулює проблему так: «Покоління бебі-бумерів має справу з раком шкіри через засмагу, яку вони робили в підлітковому віці. Цьому поколінню доведеться мати справу з наслідками вплив шуму, який пошкодив їхній слух».

Багато молодих людей не розуміють, що втрата слуху є постійною. Коли гучний шум вбиває чутливі клітини внутрішнього вуха, які дозволяють нам чути, вони не відновлюються. «Слух, який у вас є після народження, — це все, що ви отримуєте. Ці клітини не можна замінити», — каже Сидловскі.

Порушення слуху викликаються широким спектром біологічних та екологічних чинників. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, основні поширені причини розвитку порушень слуху в країнах з низьким і середнім доходом, які можна відвернути.

Звуки різної гучності оточують нас постійно, але не всі з них корисні для вух. Якщо рівень звукового тиску перевищує 85 дБ, це може нашкодити слуховій системі людини. Доведено, що людині можна знаходитися у гучному середовищі не більше 15 хвилин. Але іноді просто неможливо уникнути звукового навантаження. Наприклад, водіям під час інтенсивного руху на дорозі, працівникам нічних клубів та різних виробництв. Що ж робити, аби зберегти слух?

Існують різні чинники, які можуть спровокувати втрату слуху. Тому слід уникати їх або звести до мінімуму:

  • Коли обираєте побутову техніку, зверніть увагу на рівень шуму (у дБ) та оберіть найтихішу модель
  • Не вмикайте багато приладів одночасно – наприклад, пральну машинку, пилосос та кухонний комбайн
  • Намагайтеся зменшувати гучність телевізора, плеєра та радіо
  • Не підходьте близько до джерел гучних звуків – наприклад, на концертах та інших заходах тримайтеся подалі від колонок
  • Якщо ви працюєте на шумному виробництві, користуйтеся засобами індивідуального захисту слуху
  • Бережіть голову від травм
  • Робіть щеплення від грипу, кору та інших захворювань, що дають ускладнення на слухову систему
  • Під час лікування уникайте препаратів, що погано впливають на слух
  • Харчуйтеся збалансовано та відмовтеся від шкідливих звичок
  • Дотримуйтесь гігієни вух, але не очищайте їх ватними паличками та гострими предметами


Як зберегти слух під час
обстрілів та бомбардувань

Безпечний рівень шуму для людського вуха – до 85 дБ. Між тим, звуки пострілів стрілецької зброї – це 140 дБ, а інтенсивність звуку від вибуху може сягати 220 дБ. Тобто, під час бомбардувань та роботи важкої артилерії наша слухова система може постраждати.

Ось що радять робити лікарі-сурдологи, отоларингологи, щоб захистити слух й знизити вплив гучних звуків під час воєнних дій.

Що робити під час артобстрілів та бомбардувань

Будь ласка, залишайтеся у найбільш безпечному місці. Якщо є така можливість, найкращий захист слуху  – індивідуальні шумозахисні або водозахисні вкладки, беруші, шумопоглинаючі/звукоізоляційні навушники. Якщо таких пристроїв під рукою немає, скористайтеся простими накладними навушниками. Хоча у них й менші звукоізоляційні властивості, це краще, ніж нічого.

При відсутності й таких навушників, закривайте вуха чим є – руками, шапкою, шарфом, будь-яким одягом. Відкрийте рота й постійно глибоко ковтайте слину.

У випадку, якщо після дії гучних звуків довгий час залишається відчуття закладеності вух та ефекту "чую як через вату", за першої можливості потрібно якнайшвидше звернутися до лікаря – отоларинголога, сурдолога.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Емоції. Значення в житті людини.