Гігієнічні вимоги до використання різних гаджетів учнями.

 

Гігієнічні вимоги до використання різних гаджетів учнями.

Міністерством охорони здоров’я затверджений новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Документ набуде чинності 1 січня 2021 року.

Сучасне покоління дітей і дорослих чимало часу проводить перед моніторами різних пристроїв: комп’ютерів, ноутбуків, мобільних телефонів, смартфонів та інших пристроїв.

«Під час карантину кількість часу, який діти витрачають на користування гаджетами, істотно зросла. Це стосується усіх: як учнів, так і дошкільнят. Насамперед це зумовлено організацією дистанційного навчання, яке в нинішніх умовах неможливе без технічного обладнання та доступу до Інтернету».

Новий документ враховує розвиток сучасних технологій і їхнє використання під час освітнього процесу. Він докладно описує, як облаштовувати кабінет інформатики та робоче місце дитини в ньому, скільки часу дитина може працювати із технічними засобами.

Регулярна робота з комп'ютером без застосування відповідних захисних засобів приводить до зниження імунітету, захворювання органів зору, до хвороб серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту. Спілкування з комп’ютером супроводжується нервовим напруженням, оскільки вимагає швидкої реакції. Короткочасна концентрація нервових процесів викликає у

Приміщення комп'ютерних класів повинні мати природне та штучне освітлення. Вікна в приміщеннях повинні бути переважно орієнтовані на північ і північний схід, обладнані регульованими пристроями: жалюзі, занавіски, зовнішні навіси тощо.

Освітленість робочих поверхонь столів має становити не нижче 400 лк.

Освітленість поверхні на екрані не повинна бути більше 200 лк.

Для штучного освітлення приміщень комп'ютерних класів варто застосовувати переважно люмінісцентні лампи.

Використання світильників без розсіювачів та екрануючих решіток не допускається.

У кабінеті інформатики робоче місце учня облаштовується персональним комп’ютером з монітором з діагоналлю не менше 15 дюймів, системним блоком, відокремленими клавіатурою та «мишею», столом і стільцем.

Також замість комп’ютера можна використовувати ноутбуки з екраном діагоналлю не менше 14 дюймів, відокремленою клавіатурою та «мишею» за умови, що чергуються практична та теоретична частина навчального заняття. Освітленість екрану робочого місця має бути не менше 200 люксів, а робочого стола – не менше 400 люксів. Не дозволяється одночасна робота за одним комп’ютером двох і більше учнів.

Також забороняється використовувати екрани, сконструйовані на телевізійних електронно-променевих трубках.

Дозволяється дротове й бездротове підключення до мережі Інтернет. Якщо використовується бездротове підключення, Wi-Fi – роутери розміщуються на висоті не менше 2 метрів від підлоги та вимикаються у позанавчальний час.


Вимоги щодо роботи з технічними засобами.

Якщо під час заняття використовуються технічні засоби навчання, учитель має чергувати види навчальної діяльності. Існують певні вимоги, скільки часу діти різного віку можуть безперервно працювати з технічними засобами під час уроку:

  • для учнів 1 класів – не більше 10 хвилин;
  • для учнів 2 – 4 класів – не більше 15 хвилин;
  • для учнів 5 – 7 класів – не більше 20 хвилин;
  • для учнів 8 – 9 класів – 20 – 25 хвилин;

При здвоєних навчальних заняттях для учнів 10 – 11(12) класів – не більше 25 – 30 хвилин на першому навчальному занятті та не більше 15 – 20 хвилин на другому навчальному занятті.

Під час уроку після роботи з технічними засобами учні обов’язково мають робити вправи для профілактики зорової та статичної втоми. Ці вправи наводяться у додатку 3 регламенту.

Мікроклімат

Приміщення комп'ютерних класів повинні бути обладнані вентиляцією або кондиціонером для організованого повітрообміну. Допускаються параметри мікроклімату (температура — 19,5±0,5 °С, відносна вологість повітря -60±5 %, швидкість руху повітря не більше 0,1 м/с).

Треба щоденно проводити вологе прибирання, тому підлогу у кімнаті не слід накривати килимом. До і після роботи на комп'ютері слід протирати екран спеціальними серветками.

Не дозволяється розміщувати комп'ютерні класи у підвальних приміщеннях будівель.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Емоції. Значення в житті людини.