Види співіснування


Симбіоз — взаємодія й співіснування різних біологічних видів в екосистемі. Типи симбіозу: мутуалізм, коменсалізм, аменсалізм, хижацтво, паразитизм та конкуренція. 

Мутуалізм — взаємовигідні відносини між організмами різних видів. Прикладом можуть слугувати відносини рака-самітника та актинії. Рак поселяє на своїй мушлі актинію, вона захищає тіло рака, а також отримує засіб пересування. Від таких відносин виграють обидва види. 

Коменсалізм — симбіотичні відносини між двома живими організмами, при яких один із них отримує від другого користь, не зашкоджує йому та не надає переваг. Наприклад рептилія гатерія вдень оселяється у гніздах буревісників. А вночі, коли птах прилітає поспати вона покидає його оселю. Таким чином гатерія отримує тимчасову оселю, а буревісник нічого. 

Такий тип коменсалізму називають квартиранством. Нахлібництво — це ще один тип коменсалізму, при якому деякі види можуть харчуватись залишками їжі іншого. Приклад нахлібництва — це взаємодія левів та гієн. Зазвичай гієни харчуються залишками їжі левів. В таких відносинах леву від того, що гієни за ним доїдають, немає ні користі, ні шкоди. А для гієн це вже впольована левом їжа.

Аменсалізм — це протилежний тип взаємодії, при якому одному учаснику ці відносини завдають шкоди, а іншому нічого. Прикладом можуть бути великі дерева, які затіняють нижчі яруси лісу. Рослини, що розташовані нижче отримують менше світла, а рослинам вище від цього немає ні переваг, ні шкоди. 

Хижацтво — це тип відносин, в яких один вид полює на іншого. Наприклад, вовки, які полюють на кроликів чи леопадри, які полюють на антилоп. 

Паразитизм — тип взаємодії, при якому один з видів тривалий час використовує істот інших видів як місце мешкання та джерело живлення, при цьому завдаючи їм шкоди. Приклади паразитів — це іксодові кліщі, аскариди, п’явки.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Емоції. Значення в житті людини.

Червона Книга