Механізм забезпечення безперервності існування видів.

 А давайте розберемо ази досить важкої теми для сприйняття для школярів теми "Репродукція".

Репродукція (від лат. re- – префікс, що означає зворотну або повторну дію, і produco – створюю), – відтворення собі подібних, що є основою безперервності існування виду. 

Вона існує на таких Рівнях організації:

Типи репродукції:

Нестатеве розмноження – це відтворення собі подібних за участі нестатевих клітин. 
1.Поділ навпіл – спосіб розмноження в одноклітинних, за якого з однієї материнської клітини утворюються дві дочірні, причому удвічі дрібніші, кожна з яких дає новий самостійний організм (наприклад, у бактерій, архей, амеб, інфузорій).

2.Брунькування – спосіб розмноження, за якого на клітині (наприклад, у дріжджів) або тілі (наприклад, у губок, гідр, коралових поліпів) формується брунька-клітина чи брунька-багатоклітинний утвір, що згодом відокремлюється або залишається на все життя.

3.Спороутворення – спосіб розмноження, що здійснюється за участі спор, що формуються всередині одноклітинних організмів (наприклад, хлорели, хламідомонади) або в спеціалізованих органах багатоклітинних організмів (наприклад, у вищих спорових рослин).

4.Фрагментація – спосіб розмноження, за якого тіло багатоклітинної тварини ділиться поперечним поділом на багато частин, кожна з яких росте й утворює новий організм.


Статеве розмноження – відтворення собі подібних за участі статевих клітин. Ці клітини містять гаплоїдний набір хромосом, оскільки у статевому розмноженні беруть участь дві батьківські особини.
1. Гермафродитизм – спосіб статевого розмноження, за якого чоловічі та жіночі гамети розвиваються в одному організмі (наприклад, плоскі та малощетинкові 
черви, п’явки)

2.Партеногенез – спосіб розмноження, за якого розвиток нового організму  здійснюється із незаплідненої яйцеклітини

3.Роздільностатевість – спосіб статевого розмноження, за якого сперматозоони утворюються в чоловічому організмі, яйцеклітини – в жіночому (наприклад,  у членистоногих, хребетних).
Цікавинка!
 Відтворення видів пов’язане зі стратегіями розмноження.
 Ці головні стратегії відомі як: 

K-стратегія (відтворення незначної кількості нащадків) 
К-стратегом у тваринному світі є, наприклад, синій кит (Balaenoptera musculus) – найбільша тварина на Землі, самки яких народжують одне маля в два роки впродовж 40 – 45 років життя.

R-стратегія (репродукція великої кількості нащадків). «Найвидатнішим R-стратегом» тваринного світу є риба-місяць (Mola mola) – найбільша за масою відома кісткова риба і найплодючіша риба у світі (одна самка може відкладати до 300 млн ікринок).

То який ж тип репродукції кращий ?
+ та - є в кожного типу ( статевого та нестатевого), для легкого пояснення  у вигляді таблиць.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Емоції. Значення в житті людини.

Червона Книга